Rezervari telefonice
(004) 0733 311 177

Ce locuri frumoase putem vizita iarna aceasta?

craiova

Desi iarna se apropie cu pasi rapizi, acest lucru nu reprezinta un impediment pentru a pleca in vacante sau excursii in frumoasa Romanie.

Fermecatoarea iarna isi lasa peste intreaga natura haina rece, insa neasemuit de speciala si frumoasa, si ne indeamna sa intreprindem plimbari si activitati in aer liber, fara sa uitam insa sa ne protejam pe noi si pe cei in jurul nostru prin purtarea mastii de protectie si spalarea mainilor cat mai des.

Sa descoperim impreuna orasul Craiova, care pe cat de misterios, pe atat de fascinant si plin de surprize, asteapta sa fie redescoperit in fiecare zi nu numai de catre turisti, ci si de locuitorii sai.

Parcul Nicolae Romanescu reprezinta unul din atractiile Craiovei, constituind cea mai mare zona verde urbana din Romania si al treilea parc natural din Europa de Est, gazduind mai multe obiective turistice deosebite, vizitate de mii de turisti anual.
Parcul se intinde pe o suprafata de aproximativ 100 de hectare si este al doilea ca si dimensiune din Romania, dupa Parcul Herastrau din Bucuresti. Aici se afla odinioara mosia familiei Bibescu, de aici provenind si numele alternativ al parcului – Parcul Bibescu.
Mosia era prevazuta cu pavilioane, banci si sere care ofereau locului un farmec aparte, insa in anul 1848 mosia este cumparata de autoritatile orasului, amenajarea parcului in spatiu public pentru recreere incepand de abia in 1898, odata cu venirea lui Nicolae Romanescu (cel care da si numele parcului) la primaria orasului.
Fosta mosie Bibescu a fost transformata total prin reamenajarea spatiilor verzi, modificarea artificiala a terenului, aclimatizarea unor specii noi de arbori si construirea unor structuri noi. Zona a renascut, iar noul parc, amenajat in stil romantic a devenit in timp un punct de atractie pentru toti cei care viziteaza Craiova.
Inaugurarea Parcului Nicolae Romanescu a avut loc in anul 1903 in prezenta Regelui Romaniei, Carol I, a principelui Ferdinand, dar si a prim-ministrului Dimitrie Sturza. „Primarul Nicolae Romanescu a hotarat in anul 1900 sa angajeze un peisagist francez care sa se ocupe de conturarea parcului. A reusit sa obtina medalia de aur in Expozitia de la Paris din 1900, iar astfel a trecut harta parcurilor celebre din Europa. Arhitectul francez Edurad Redont a venit cu idei îndraznete pentru perioada respectiva“, a spus Toma Radulescu, istoric.

Construit intre 1898 si 1907, Palatul Mihail prevaleaza prin detaliile de executie, ce au distinctia unei bijuterii migalos mestesugite. Reflectand tendinta dominanta a vremii, aceea a unui eclectism ce imbina cu succes rigoarea academismului francez cu elemente de baroc tarziu, planul constructiei prezinta multe similaritati cu cel al Palatului Cheverny de pe Valea Loarei, recunoscut ca exemplu de echilibru si eleganta arhitectonica. Interiorul cu adevarat grandios, dezvaluie materiale de constructie de cea mai buna calitate: marmura de Carrara, cristal de Murano, oglinzi venetiene, feronerie decorativa, matase de Lyon, stucaturi aurite, piese de mobilier si obiecte de arta, procurate in mare parte de la Viena.
Palatul a fost deschis pentru prima oara publicului intre 24 si 31 octombrie 1943, cu prilejul ”Saptamanii Olteniei”, eveniment aflat sub patronajul Fundatei Culturale Regale si cu prilejul caruia au fost expuse pentru prima data la Craiova, cateva dintre operele lui Constantin Brancusi (Cap de baiat, Cap de fata si Sarutul).
Intre 1945 si 1950, Palatul a devenit sediul ARLUS (Asociatia Romana pentru Strangerea Legaturilor cu Uniunea Sovietica), apoi al Comitetului Regional al PMR din Oltenia, al carui secretar era Nicolae Ceausescu. Din 1954, ca urmare a deciziei de infiintare a unei colectii de arta, cladirea a fost transferata in patrimoniul Sfatului Popular Orasenesc, devenind sediu al Muzeului de Arta din Craiova. Cele mai valoroase dintre piesele detinute de muzeu sunt cateva dintre lucrarile titanului artei moderne universale, Constantin Brancusi: „Sarutul“ care a fost realizat in piatra in anul 1907, „Vitellius“, fiind este cea mai veche lucrare a scluptorului realizata în anul 1898 din ghips, „Orgoliul“, lucrare realizata in 1905, „Cap de baiat“ realizat in 1906, „Domnisoara Pogany“, „Scaun“ si „Ecorseul“ executat in ghips in anul 1902.

Alta destinatie fascinanta si revigoranta a Craiovei este Gradina Botanica, aceasta fiind infiintata in anul 1952, detinanand material biologic viu pentru studiu si cercetari fundamentale si aplicative si intinzandu-se pe o suprafata de aproximativ 13 hectare.
Vizitatorii pot descoperi numeroase lucruri despre viata plantelor, despre importanta lor stiintifica, economica si culturala, de imbuatatire a calitatii vietii si de protejare a mediului inconjurator.

Gradina Botanica este organizata in mai multe sectoare precum:

Sectorul Ornamental care asigura pe tot parcursul sezonului de vegetatie, pe langa o colectie bogata si variata de plante, si un decor agreabil inca de la intrarea in Gradina Botanica.
Sectorul Provinciile floristice ale Romaniei- unde au fost create conditii cat mai apropiate de cerintele ecologice ale speciilor din diferite regiuni fitogeografice ale Romaniei.
Sectorul Sistematica plantelor care include, pe langa plantele acvatice, si diferite specii de pasari, fiind organizat dupa sistemul teoretic de clasificare al intregului regn vegetal, iar plantele fiind grupate pe criterii stiintifice.
Sectorul „Sistematica plantelor” reprezentat doar prin cormofite: pteridofite, gimnosperme si angiosperme.
Sectorul Provinciile floristice ale globului care functioneaza cu urmatoarele provincii: mediteraneana, caucaziana, central asiatica, sud-est asiatic si nord-americana.
Sectorul Plante cultivate care se imparte in sase sectii: agrofitotehnie, legumicultura, arbori, arbusti si plante medicinale, vie si pomi.
Sectorul Sere care este structurat pe 4 compartimente: sera culoar, sera plante suculente, sera plante tropicale si subtropicale si sera inmultitor.
Sectorul Pepiniera – Rosariu , unde se inmulteste materialul biologic saditor utilizat de sectoarele gradinii pentru inlocuirea exemplarelor deteriorate.

Muzeul este amplasat in holul sediului administrativ si cuprinde mostre de seminte, fructe, planse, grafice, diplome, colectii de cataloage editate de Gradina Botanica de la infiintare si pana in prezent.
Gradina Botanica „Al. Buia” a Universitatii din Craiova este cunoscuta atat pe plan national, cat si international, fiind inclusa inca din anul 1974 in Asociatia Internationala a Gradinilor Botanice (I.A.B.G.), iar din anul 2001 in Asociatia Gradinilor Botanice din Romania (A.G.B.R.).

Descoperiti cele mai frumoase locuri numai alaturi de Inchirieri Auto Craiova, care va pune la dispozitie masini de inchiriat, cu care va puteti aventura in cele mai deosebite calatorii si plimbari alaturi de cei dragi!

Comments

comments

This entry was posted in Craiova and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.